top of page

Kryddor, aromer och naturliga aromer: vad är vad och hur skiljer man dem åt?

  • Skribentens bild: Pietro Cazzaniga
    Pietro Cazzaniga
  • 4 juni
  • 2 min läsning

Uppdaterat: för 2 dagar sedan

Många av mina kunder frågar vad aromer egentligen är, eller så blandar de ihop begreppen och kallar kryddor för aromer – och tvärtom. Det är inte alltid lätt att hålla isär begreppen, men EU:s lagstiftning ger ganska tydliga definitioner. Här försöker jag förklara det på ett enkelt sätt. Läs igenom och skriv gärna till mig om du har frågor eller funderingar!



Inom livsmedelsförädling har orden betydelse

Framför allt när det gäller produkter som charkuterier eller konserver ser vi ofta märkningar som:“utan aromer”, “endast naturliga kryddor”, “med naturliga aromer”. Men vad betyder de egentligen? Och hur skiljer man mellan kryddor, aromer och naturliga aromer?

Låt oss gå igenom det steg för steg, enligt gällande EU-regler.


Kryddor och örter

Kryddor och örter är traditionella ingredienser som har använts i matlagning i århundraden. De kommer direkt från växtdelar, antingen färska eller torkade:

  • Kryddor → frön, bark, rötter, frukter(t.ex. svartpeppar, muskot, kummin, kryddnejlika)

  • Örter → blad och blommor(t.ex. rosmarin, oregano, salvia, timjan)



Aromer

Begreppet “aromer” (flavourings på engelska) omfattar ett brett spektrum av ämnen eller beredningar som tillsätts till livsmedel för att ge eller förändra smak och doft.

Enligt EU-förordning (EG) nr 1334/2008 delas aromer in i flera kategorier:

  • Naturliga aromer

  • Aromer identiska med naturliga (kemiskt framställda men identiska med ämnen i naturen)

  • Artificiella aromer (helt syntetiska, finns inte i naturen)

  • Aromatiska beredningar (utvunna ur livsmedel eller naturliga råvaror)

Om det bara står “aromer” i innehållsförteckningen, utan närmare beskrivning, rör det sig oftast om komplexa blandningar som kan innehålla både naturliga och syntetiska komponenter.


Naturliga aromer

Det här är en kategori som är noggrant reglerad i lagstiftningen. En arom får kallas “naturlig” endast om:

  • den utvinns uteslutande ur naturliga källor (växter, djur, svampar osv.)

  • den produceras genom fysiska, enzymatiska eller mikrobiologiska metoder

  • den inte framställs genom kemisk syntes

Dessutom får man bara skriva “naturlig arom av [X]” om minst 95 % av den aromatiska komponenten kommer från just den källan.

Exempel:“Naturlig arom av rosmarin” = minst 95 % måste komma från rosmarin.Om det däremot bara står “naturlig arom”, utan angiven källa, kan det vara en blandning från flera naturliga ursprung.


Sammanfattning

Begrepp

Vad det betyder

Ursprung

Kryddor

Hela eller malda växtdelar

Naturlig

Aromer

Blandning av smakämnen, ofta syntetiska

Blandad

Naturliga aromer

Utvunna ur naturliga källor, inte alltid specifika

Naturlig




Sammanfattningsvis

Kryddor, aromer och naturliga aromer är olika kategorier, med tydliga definitioner enligt EU:s lagstiftning. Att känna till skillnaderna gör det lättare att förstå märkningar, att kommunicera med kunder och leverantörer, och att navigera i regelverket. För både producenter och konsumenter kan det vara värdefullt att veta vad som egentligen menas med de här begreppen.

Comments


  • Facebook
  • Instagram

©2025 av Spezierier Cazzaniga AB

bottom of page