Grisraser som används för köttproduktion
- Pietro Cazzaniga
- 21 aug. 2020
- 2 min läsning
Uppdaterat: 8 apr. 2021
I Sverige slaktas ca 2,5 miljoner grisar varje år. De vanligaste raserna är Svensk lantras och Svensk large white. Alla avlade raser har utmärkta egenskaper både för att tillaga och äta "färska" samt för att tillverka charkuteriprodukter. Det finns emellertid undantag i Italien där endast Large white, Landrace och Duroc får användas för att tillverka Parmaskinka.
Lantrasen (Landrace)
Lantrasen är vit, har kort hår och öron som täcker ögonen. Då den har många bra produktionsegenskaper är den av de mest använda grisraserna i världen, framförallt för bacon-industrin. Det är en korsning mellan en antik grisras och Large white. Svensk lantras härstammar från den äldre danska lantrasen.

Large white
Large white, även kallad Yorkshire, är en ras av engelskt ursprung som är mycket anpassningsbar till olika klimat och köttet kan användas för en mängd produkter. Det finns olika varianter över hela världen och i Sverige kan du också hitta den finska Large White (eller finsk Yorkshire). Alla Large white är helvita med kort hår och öron som står rakt upp.

Duroc och Hampshire
Duroc och Hampshire är två raser som har avlats och föds upp i USA. Duroc har ett mycket gammalt ursprung, möjligen även från Europa och Afrika, men de växte först och främst i New Jersey, USA. Till skillnad från Lantrasen och Large white är den mörk. Eftersom Duroc är ett mycket starkt djur, korsas det ofta med andra raser.
Hampshire är istället svart med ett vitt "band" som faller över axlarna och frambenen. Den är mycket uppskattat för sitt magra kött eftersom den huvudsakligen äter gräs.
Linderödssvinet
Den enda inhemska svenska rasen är Linderödssvinet, av vilken det finns cirka 600 exemplar.
Skinnet är alltid svartfläckigt och basfärgen varierar mellan gråvit och brunröd. Öronen är, till skillnad från Large white, vinklade något framåt för att skydda sig mot solen.

Comentários